Cristina Petcu se prezintă: "Sunt Cristina și iubesc oamenii."
- Cristina Petcu IBCLC
- 23 mar.
- 6 min de citit
Actualizată în: acum 1 zi
Prin intermediul acestui interviu dorim să vă prezentăm persoana care stă în spatele cărții și brandului "Dalai-mama".
Cum te numești, de unde ești și cu ce te ocupi?
Numele meu este Cristina Petcu, sunt din Iași, și de aproape 7 ani, bucuria mea de a ajuta s-a transformat într-un bussines: DALAI-MAMA - ajutor complet pentru mamă și bebeluș.
În urma certificării internaționale IBCLC -cel mai înalt grad de acreditare în alăptare- ofer sprijin în alăptare, diversificare și înțărcare. Fac practic, educație pre și postnatală.
Cum ți-a venit ideea?
În 2006 treceam prin perioada postpartum, cu niște provocări nebănuite. Când am rămas însărcinată iar, în 2017 am fost foarte determinată să învăț, să citesc, astfel încât să nu mai trec prin ce am trecut.
Așadar, am întors internetul pe dos ca să caut tot ce este mai actual și mai updatat în legătură cu această perioadă și am realizat cu stupoare că avem foarte puține materiale de studiu în limba română.
Când mi-am dat seama că acum, odată ce citisem luni de zile (REALMENTE NOPȚI ÎNTREGI), era binevenită o "pecete" la aceste informații, pentru ca ceea ce știam, să ajungă și la alte mame.
M-am pus pe treabă și am început cu cursuri la Cluj, la Cuibul Berzelor, unde cu ajutorul Norei Niculescu am devenit Doula Postpartum și avea deci, prima "patalama".
Următoarea etapă a fost școală de Tehnician Nutriționist, ca mai apoi să termin Cursul de Alăptare de la Promama București, adăugând încă o diplomă care să mă califice pentru următorul pas: acreditarea internațională în consultanță în alăptare.
După ce am obținut certificarea IBCLC am prins curaj și nu m-a mai oprit nimic.
Ce produse și servicii oferi și cui te adresezi?
Mă adresez părinților la început de drum și ofer:
• Ședințe de consultanță în alăptare la domiciliu, la clinica sau în online.
• Ședințe de consultanță în diversificare și înțărcare - acestea le susțin exclusiv în online.
• Ședințe prenatale - exclusiv online și acestea
• Cursuri și conferințe
In cadrul întâlnirilor, mă asigur că "livrez" și profilul de Doula Post-partum, pe cât posibil.
Ce înseamnă asta?
Susținere.
Sprijin în echilibrarea emoțiilor, în adaptarea cât mai lină la noul statut și de asemenea ajutor în comunicarea cu familia, îngrijire post-partum, ajutor pentru părinți în formarea deprinderilor.
Plan de nutriție pentru proaspătă mama și întreaga familie.
Ajutor pur și simplu: scoaterea bebelușului afară, băița, sau ajutor pentru părinți în treburile casnice: puțină ordine, ceva cumpărături, poate chiar gătit sau plata unor facturi.
Cu ce vii tu diferit pe piață?
COMPLET. Cuvântul asta mi se pare că descrie cel mai bine ceea ce eu ofer.
De ce? Ia un loc, că sunt multe și nu mă pot hotărî la cele pe care să le expun. Dar am să-ți spun așa:
1. Am simțit pe pielea mea aproape tot ce se poate simți, legat de această perioadă.
- Am ambele perspective la naștere. Am trăit recuperarea după cezariană și apoi am experimentat nașterea naturală cu ruptura de col, cu epiziotomie și știu și cum arată un hemoroid trombozat și cum e să nu stai în fund 6 săptămâni...
- Știu cum e să nu reușești în alăptare, pentru că la primul copil am alăptat doar 3 săptămâni, apoi am făcut mastita, abces, ablactare apoi două operații la sân.
M-am simțit vinovată și bucuroasă în tăcere (ca să nu fiu judecată) că s-a terminat cu alăptarea. Apoi vinovată iar... crezând că puteam mai mult și că eu... am fost cea greșită, pentru că nu am îndurat mai mult. Deci... identific cu inima toate cele de mai sus. Nu ai cum să nu empatizezi, când ȘTII cum e... pe pielea ta.
2. Apoi, dacă e să mai spun ceva care să mă califice "într-o frunte de listă" pe piață, experiența mea în a lucra cu oamenii, cursurile de comunicare, de gestionare a conflictelor, de negociere, cele de NLP și alte "școli" sunt ași în mânecă.
3. Cel mai important lucru pe care eu îl țintesc, este să pun pe primul loc MAMA, mai exact confortul emoțional al femeii care a născut (și ăsta este un alt ATU).
Mama este sursa de viață și dacă sursă nu este bine, lumea din jur se clătină.
Recomandările din Google și paginile rețelelor de socializare spun că transmit încredere și mă încurajează să cred că reușesc să empatizez într-un mod eficient.
Cu toată modestia, aș putea să spun multe, pentru că știu CUM lucrez, când intru în contact cu mamele.
Mă văd pe mine, cu nevoia de ajutor pe care am simțit-o la primul copil, în 2006.
Ajung la mama acasă și dacă mă cheamă pentru sprijin în alăptare, eu ajut cu tot ce pot și știu. Îi dau informații și despre ce să mănânce, de multe ori fac planuri de nutriție pentru întreaga familie, inclus în prețul pentru ședință despre alăptare.
Dacă trebuie, plimb bebelușul, sau fac ceva de mâncare că mama să tragă un pui de somn.
Mamele găsesc la mine un fel de "tot" în această perioada atât de delicată.
Sprijin emoțional, fizic, informații actualizate despre nutriție și alăptare, multă înțelegere și empatie, deoarece adun experiențe și cazuri noi pe zi ce trece.
Îmi dau voie să fiu vulnerabilă, las loc să cresc mereu - am curajul să spun "nu știu", cu promisiunea că după ce mă informez pe subiect revin.
(Caut să fiu cât mai autentică și asta ajunge imediat la oamenii cu care interacționez. )
Care a fost cea mai mare satisfacție a ta de când faci asta?
Trăiesc acum satisfacția recomandărilor din partea medicilor (neonatologi, ginecologi sau de familie).
Mă sună mame și îmi spun "am numărul dumneavoastră de la Dr. xxxx " iar eu nici nu știu cine este medicul respectiv. Dar inima mea se bucură.
Trăiesc din ăsta, reușesc să fiu satisfăcută și pe acest plan.
Care a fost cea mai mare provocare a ta în perioada pandemiei?
Să adaptez totul în online. Ședințele, susținerea, seminarul pe care îl susțineam, totul este altfel atunci când chimia fizică lipsește.
Eu iubesc oamenii și iubesc dialogul interactiv. În online, oamenii sunt altfel. Cel puțin în timpul webinarului, unii nu își porneau camerele video, iar asta era foarte provocator - pentru că e greu să vorbești în fața unui ecran negru.
Dar m-am descurcat și mi-am dezvoltat abilități noi.
Ce ai făcut diferit în acea perioadă de criză?
1. Am oferit ședințe gratuite, am făcut live-uri pe social media, am răspuns în continuu la mesaje și la toate cererile venite, fără să percep costuri.
2. Am scris. De mult am vrut timp pentru asta, mai ales că aveam ce povesti.
Cartea "Dalai Mama" - un ghid pentru proaspeții părinți, se vinde foarte bine, este un ghid complet pentru fiecare mamă nouă.
(Se găsește pe site și poate fi comandată pentru uz personal sau cadou.)
3. Am conceput pachete speciale pentru perioada pre și postnatală, care acum se vând pe E-mag. "Bagajul de maternitate de-a gata", Kit lehuzie, Kit bebe, Kit 33 produse Postpartum.
Ce mesaj ai pentru mamele antreprenor?
Mă simt potrivită între femei inovative și creative și tare aș vrea să cunosc mai multe femei antreprenor. Pentru că... eu cred că acolo unde se adună mai multe femei, se formează o energie făină, creativă, pe care doar noi știm să o adunăm (tot în noi stă și probabilitatea inversă- v-am zis eu că suntem faine)

Că mesaj final pentru femei antreprenor la început de drum?
Dream big, dar și pe bucăți. E important să fim organizate, să facem pași mici (de care să ne bucurăm) spre pasul mare.
E nevoie de îndrăzneală să ieșim din sisteme, care, credem noi, dau "siguranța zilei de mâine".
Însă de multe ori ne cumpărăm siguranța vânzându-ne creativitatea, capacitățile, personalitatea... anulându-ne visele de copil sau dorințele de creștere. Cu atât mai mult după ce avem deja copii.
Asta am crezut și eu, până când am renunțat la un job bine plătit într-o multinațională. Am pornit cu "Fă RAI din ce ai", pentru că am știut ce motor împinge totul: să fac și altceva în afară de ANI și BANI. Să ofer ajutor, să simt că fac ceva care contează.
Descurajarea este la tot pasul, dar contează atitudinea.
Fiecare nereușită, este o ocazie extraordinară de creștere. Știu, parcă vorbesc din cărți, sună clișeic, dar... ASA DE MULT CRED CE VA SPUN... că nu găsesc cuvinte mai potrivite.
P.S. Visez la o întâlnire maaaaaare cu femeile antreprenor de peste tot. Să ne privim în ochi și să avem liniștea inimii, că ne putem explora capacitățile și creativitatea de femei și dincolo de abilitățile de mame.
Comments