top of page

Avem nevoie de modele

Actualizată în: 30 ian. 2021

Într-o grădină zoologică din Ohio, o gorilă născută și crescută în captivitate, a rămas însărcinată și a născut un pui.

În ziua în care a născut, nu știa ce să facă. Nu mai văzuse niciodată o altă gorilă alăptând și nu avea nici o idee despre alăptare.

Din păcate, puiul gorilei a murit.Când a rămas însărcinată din nou, ingrijitorii au chemat specialisti in alăptare de la "La Leche League" plus câteva mămici voluntare care alăptează, pentru a-și alăpta bebelușii în fața gorilei însărcinate în repetate rânduri, zi dupa zi.

La început gorila i-a ignorat, dar pe măsură ce data nașterii se apropia, devenea mai interesată.

Când s-a născut puiul, gorila mamă a uitat tot ce învățase și a început să se poarte mai degrabă ciudat și nu asa cum se asteptau ei.Ingrijitorii au sunat rapid la "La Leche League" și la un voluntar, care i-au arătat încet gorilei, ce trebuie să facă.

Gorila privea, imitând mișcările pas cu pas, până când, cu un oftat aproape auzibil de ușurare, gorila se uită în jos la pieptul ei și își văzu puiul hrănindu-se fericit pentru prima dată.


(Articol preluat de la BG Birthing Gown.)


Noi oamenii, nu suntem diferiți când vine vorba de modele.

Vreau să le spun tuturor celor care așteaptă ca totul să decurgă lin și "de la sine", că alăptarea este o ABILITATE pe care o dobândim încet-încet. Și că urmărind o altă mamă care alăptează, reușim cu atât mai ușor la rândul nostru să alăptăm.Mi-am pus întrebarea dacă eu am avut in jur femei care să alăpteze, dacă am văzut în mod repetat acest "act".Nu. Nu am văzut. Iar la primul copil, am alăptat doar 3 săptămâni. La al doilea, diferența a făcut-o informația, culeasă de la specialiști.Nu spun că dacă nu vezi mame alăptând, nu vei reuși. Spun doar că e mai ușor, mai la îndemână creierului să imite, ce a văzut în mod repetat.

Așa că, în această dimineață, îndemn toate mamele care alăptează, să alăpteze fără frică, fără rușine, să nu mai reprezinte asta un impediment pentru care nu frecventați anumite zone. Nu se știe pe cine "inspirați" cu gestul vostru (normal, de altfel).

Iar celor care urmează să devină mame, le spun : EXPUNEȚI-VĂ creierul la aceste episoade de mămicie.

Alăptarea se învață pas cu pas, iar primul este SĂ VEDEM cum se face. Des. Cât mai des.

Nu vreau să dezbatem aici care este limita morală în a face treaba asta în public. Este de la sine înțeles că exagerarea nu aduce nimic bun.

NORMALUL este cel la care îndemn azi.

Sunt Cristina Petcu, consultant



7 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori...

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul...

Comentarios


bottom of page