top of page

10 situații pe care le rezolvă alăptarea

Nu cred că există încă vreun studiu care ar putea identifica fiecare motiv pentru care bebelușii și copiii mici vor să stea la sân atât de des. Nici o cercetare științifică a compoziției laptelui matern nu ar putea înțelege varietatea de răspunsuri posibile la întrebarea „de ce suge copilul meu atât de des?” Am spus-o de multe ori în multe ocazii și voi continua să strig tare: acest lucru se datorează faptului că alăptarea este mult mai mult decât doar „hrană”.



Importanța nutrițională a laptelui matern este partea știută a creșterii unui pui de om. Dar despre acoperirea nevoilor emoționale ce spuneți? Cine o face?! Iată misterul care dincolo de creștere, aduce dezvoltare, o armonizare a ființei care urmează să fie. Este mult mai mult decât potolirea setei și a foamei. Alăptarea înseamnă de fapt...maternitate. Alăptarea este relație dusă la un nivel profund, greu de recuperat dacă se ratează. 💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢💢


Sunt multe altele, însă am sintetizat aici


10 cele mai importante situații pe care le rezolvă alăptarea: 1. foamea și/sau setea bebelușului 2. menținerea (sau creșterea) lactației 3. hidratarea crespunzătoare în caz de temperatură 4. prevenirea unei boli la care au fost expuși și creșterea imunității, laptele matern având efect antiinfecțios 5. acomodarea mai lină a bebelușului, la situațiile noi 6. adaptarea bebelușului neliniștit din cauza unei schimbări în mediul înconjurător 7. timpul de adormire mai scurt (laptele matern conține componente care ajută copilul să adoarmă) 8. alinarea în cazul erupțiilor dentare (la nevoie, laptele matern reușește să se compună astfel încât să aibă proprietăți analgezice) 9. înlăturarea fricii când bebelușul se simte nesigur 10. acoperirea nevoii de conectare și/sau socializare.




Așadar... Dacă ai un nou-născut, s-ar putea să te gândești... OMG! Așa urmează să îmi petrec următorul an...cel puțin? Pe măsură ce copilul va crește, mesele se vor mai spația.

Îcet-încet (fiecare copil cu ritmul său) mesele se vor spația și vei avea mai mult timp între alăptări. Nu uita că asta depinde foarte mult de disponibilitatea ta, de răbdarea și disoziția ta de a-i fi de folos, de a-l ajuta cu adevărat să se dezvolte. Adică să fii acolo în mod conștient, prezent. În același timp, fiind o relație, nu este vorba doar despre ei ci și despre voi.


📌Dacă sunteți complet epuizate, căutați soluții care să mai detensioneze puțin atmosfera.

Un masaj de relaxare, o seară de film, plimbări dese, zilnice, terapie bowen, o cină faină și alte variante. Data viitoare, înainte să pui întrebarea „de ce vrei să sugă din nou?!”, citește din nou lista de mai sus pentru a-ți aminti de ce bebelușii și copiii mici cer să fie hrăniți frecvent uneori și de ce este atât de important. Medicii sau „experții în somnul bebelușilor” nu reușesc să scrie în cărțile lor de ce bebelușul sau copilul tău s-ar putea trezi să sugă pentru a treizecea oară în acea noapte.


Nu este vorba despre „obiceiuri proaste”, „asocieri greșite” (am auzit de asocierea sân /somn) sau despre faptul că micuțul tău este exigent. Copilul tău cere pur și simplu să se dezvolte, nu doar să crească.

Atât de simplu este de fapt. Ai încredere în instinctele tale de mamă și urmează exemplul copilului, care rămâne consecvent cu obiectivul lui. Vei privi înapoi peste câțiva ani și vei fi atât de bucuroasă că ai făcut-o!



18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page