top of page

Adevărata pregătire din timpul sarcinii

Actualizată în: 5 oct. 2021



Timpul pregătirii sau pregătirea timpului?


Fluturii vin pe lume și au nevoie de timp, pentru a căpăta puterea să zboare.


(Hai, continuă să citești, vei vedea de ce.)


La început, aripile nu sunt gata de zbor. Au nevoie de timp să crească și pe masură ce se antrenează, devin puternici și pot zbura.

Dacă încerci să îi ajuți, dacă încerci să rupi în locul lor crisalida (coconul din care ies), le furi posibilitatea de a se antrena să reușească și de multe ori mor înainte să facă primul zbor mai lung...

*sursa fotografie: internet


Ce legătură au fluturii cu bebelușii?

Fragilitatea și totuși potențialul.

Să zbori...Nu e puțin lucru.



Nu mai încercați să faceți totul în locul lor, nu interveniți atât de repede cu substanțe, cu stimulări și alte trucuri. De multe ori este vorba despre timpul pe care e nevoie să-l dăm unui proces în dezvoltare. Fie că e procesul de digestie, excreție, sau toleranță/adaptare la anumite situații. Actele noastre bine intenționate, de ajutor, pot fi jafuri la adresa capacităților lor emoționale și chiar fizice.



Mulți părinți vor să facă totul pentru copilul lor nou născut, crezându-l neputincios. În realitate acesta are nevoie de mult TIMP și insoțitori dispuși să aibă răbdare și disponibilitate 100%.



Responsabilitatea supremă a proaspeților părinți în această etapă, NU este să îi asigure pătuț, jucării și hăinuțe și nici să se repeadă la primele picături sau soluții “de moment” (vezi suzeta) doar ca să tacă. Trebuiesc explorate nevoile care îl împing pe bebeluș să se agite sau să plângă.


(Am să fac o paralelă aici, pe care o găsesc extrem de sugestivă: dacă se declanșează alarma de la gaz, nu mergi să apeși butonul ca să se oprească sunetul asurzitor. Iei măsuri urgente de fixare a cauzei. Te interesează mult DE UNDE A PORNIT SCURGEREA DE GAZ și încerci să rezolvi asta!)




Mă întorc la responsabilitatea supremă de care vorbeam mai sus:


Înainte de a face cumpărături și de a organiza spațiul, părinții trebuie să se educe, să își schimbe mindsetul. Începutul vieții de noi părinți trebuie să îi găsească informați, mai mult decât dotați cu lucruri sau gadgeturi. E vremea să învățăm să investim mai mult în educație, în informație și să considerăm asta ca pe o datorie.


Mama și tatăl trebuie să fie ok cu ideea de a-l ține în brațe pe puiul de om, pentru că asta îi oferă mediul perfect de dezvoltare.


Căldura trupului este cea care îl asigură că este iubit, bine primit, acceptat și încurajat să-și continuie misiunea: aceea de a duce specia mai departe, cu tot potențialul primit de la natură. (Ăsta este motivul pentru care recomand sistemele de purtare ca pe o soluție excelentă de a păstra autonomia și libertatea de ieșire și mișcare. Poți continua să faci aproape tot ce făceai înainte, cu bebelușul lipit de tine.)


Da, trebuiesc ținuți în brațe ca să fie dezvoltați armonios.

Da, au nevoie de timp ca să se poată adapta și să își poată folosi poențialul.

Da, vor striga pentru orice nevoie (foame, sete, somn, frică, frig, cald,durere, etc) fie ea cât de mică. Pentru că nu știu să spună altfel, nu știu încă să spună în cuvinte.

Da, vor cere din toți rărunchii, atenție, contact fizic și validare, pentru că asta înseamnă iubire.




Tu cum te-ai pregătit să fii părinte? Ai luat în calcul să te înscrii la un curs ținut de specialiști sau să cumperi materiale cu informații noi, proaspete și de actualitate cum ar fi cartea Dalai-Mama - ghidul proaspetei mame? , carte născută din nevoie, scrisă de voie și dăruită în voie.


De ce o carte (vezi aici cum arată, răsfoiește-o puțin)? ✓Ca să nu mai pierzi timp căutând și să nu te stresezi cu informațiile contradictorii. ✓Ca să mă "multiplic" eficient in fiecare casă unde se naște o mamă și un bebeluș. ✓Ca să existe informațiile cele mai importante de știut după naștere toate la un loc, dar mai ales conform noilor recomandări și de la specialist. Atașarea, pozițiile de alăptare, ce este un puseu de creștere, greva suptului, despre cele mai importante vaccinuri, medicația în alăptare, alimentația mamei și multe altele se găsesc în prima parte menită să fie GHID. Cu alte cuvinte, dacă ești gravidă, ăsta e cadoul pe care îl vrei. În a doua parte, mama are posibilitatea (prin intermediul unor pagini special gândite) să exteriorizeze emoțiile copleșitoare, gândurile și trăirile de proaspătă mamă într-un jurnal. Vei vrea să tii minte cum a fost...si cum erai, ce simțeai. În plus, din loc în loc, se pot lipi fotografii, sau se poate colora, având în josul paginii o legendă în dreptul culorilor, care exprimă stări. E un proiect de suflet, am adunat tot ce am crezut eu că trebuie la început de drum, ghidaje simple, pe zile, care vor fi de mare ajutor!


Cartea se poate comanda aici.


Fii inspirată când te pregătești pentru această etapă.

Spor la pregătiri cu sens!


135 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page