top of page

Alăptarea și bolile cardiovasculare

Noi cercetări au scos la iveala faptul ca alăptarea în primele zile după naștere este legată de scăderea tensiunii arteriale atunci când copilul are 3 ani.


Un nou studiu a demonstrat de ce fiecare picătură de colostru contează cu adevărat.


După cum știți, laptele matern timpuriu conține componente imune importante, de creștere și de reparare a țesuturilor. Acestea sunt cruciale pentru construirea sistemului imunitar al unui copil.​​

​De curând, noi cercetări ​au constatat că bebelușii care primesc chiar și o cantitate relativ mică de colostru în primele zile​,​ au tensiune arterială mai mică la vârsta de trei ani, indiferent de cât timp sau dacă au fost alăptați exclusiv.


Aceste diferențe de tensiune arterială pot însemna îmbunătățirea sănătății inimii la adulți.

Despre studiu :

Noua cercetare a lui Miliku K. și colab., (2021) tocmai a fost publicată în Journal of the American Heart Association, un jurnal cu acces deschis al American Heart Association.


Din cunoștințele noastre, acesta este primul studiu care evaluează asocierea alăptării în primele zile de viață și a tensiunii arteriale în copilăria timpurie”, a spus autorul principal al studiului Kozeta Miliku, MD, Ph.D., ofițer științific clinic al CHILD Studiu de cohortă și coleg post-doctoral în medicină la Universitatea McMaster din Hamilton, Ontario, Canada.


Autorul principal al studiului este dr. Meghan Azad, ​șeful ​catedr​ei​​ de cercetare ​în originile dezvoltării bolilor cronice de la Universitatea din Manitoba​ ​din Canada​ și director adjunct al CHILD.


***

O explicație a studiului:


Dr. Miliku și colegii săi au analizat informațiile despre hrănirea sugarilor colectate din dosarele spitalului și din chestionarele îngrijitorilor pentru aproape 2.400 de copii - toate făcând parte din studiul canadian de cohortă pentru copii.

- ​2% dintre copii nu au fost alăptați deloc.

​- ​98% au fost alăptați într-o oarecare măsură, 4% primind „alăptare precoce limitată” - deci lapte matern ​= cmpletare lapte praf ​în timpul ​spitalizării.


Cercetătorii au comparat apoi informații​le​ despre hrănire cu tensiunea arterială a unui copil la vârsta de 3 ani.

Principalele constatări:

Bebelușii care au fost alăptați, chiar și pentru câteva zile, ​​au avut tensiune arterială mai mică la vârsta de 3 ani decât copiii care nu au fost alăptați niciodată.

Indiferent de cât timp au fost alăptați sau dacă au primit și alimente complementare​, l​​a vârsta de 3 ani​, c​opiii care au fost alăptați pentru orice durată​ au avut tensiun​ea ​arterial​ă mai mică​ (în medie 99/58 mm Hg).

Copiii care nu au fost alăptați niciodată​, au avut tensiune arterială mai ​mare ​ (în medie 103/60 mm Hg)

Acest​e​ ​constatări ​sunt ​independente de indice​le​ de masă corporală la vârsta de 3 ani​ al copilului sau de factorii sociali, de sănătate sau de stil de viață a​l​ mamei lor​.​


Cercetătorii sugerează că aceste diferențe de tensiune arterială se pot traduce într-un risc mai mic de boli cardiovasculare la vârsta adultă.


Concluzia:


Potrivit autorului principal, dr. Meghan Azad,


"Studiul nostru sugerează că pentru ​rezultate cardiovasculare​ bune​, cum ar fi tensiunea arterială, este benefică chiar și o scurtă perioadă de alăptare. Acest lucru indică colostrul ca un factor cheie în conturarea proceselor de dezvoltare în perioada nou-născutului"

Mesaj de luat acasă:


Acest studiu arată necesitatea unui sprijin dedicat mai mult pentru a ajuta toate mamele (și părinții care alăptează) să inițieze și să ​reușească alăptarea. Aceasta trebuie să fie o prioritate pentru toate sistemele de sănătate ale maternității.


​​Importanța acestui lucru este frumos articulată de Dr. Azad.



„Este clar că„ fiecare picătură contează ”, mai ales în primele zile critice ale vieții.”


Tu ce crezi?

18 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page