top of page

Alcoolul în alăptare

POT SĂ BEAU ALCOOL CÂND ALĂPTEZ?

Primesc multe întrebări legate de consumul de alcool în timpul alăptării. Acesta nu este un subiect ușor de abordat, iar mamele care caută informații despre consumul de alcool în timpul alăptării găsesc mesaje contradictorii și informații diferite în funcție de locul în care locuiesc.


Haideți să facem puțină lumină asupra subiectului, oferind diferite aspecte și publicații ale organizațiilor de renume, astfel încât fiecare mamă să poată lua propria decizie cu informațiile în mână.


Consumul de alcool


Înainte de a expune diferitele poziții pe subiect, să lămurim că alcoolul este rău pentru sănătate, întotdeauna și pentru toată lumea. Nu este adevărat că un pahar de vin pe zi este sănătos, dovezile ne spun exact contrariul. Și, evident, este și mai periculos pentru femeile însărcinate și care alăptează. Amintiți-vă că în timpul sarcinii consumul de alcool este absolut interzis, nu trebuie să beți niciodată alcool în timpul sarcinii. Vedeți mai multe informații despre tulburarea din spectrul alcoolismului fetal .


Consumul regulat de alcool în timpul alăptării afectează dezvoltarea psihomotorie a bebelușului, provoacă puțină creștere în greutate și sedare. În plus, este important să rețineți că, dacă ați consumat alcool, dormitul în comun este periculos și nu este recomandat. În plus, s-a dovedit că conținutul de alcool din laptele matern afectează somnul bebelușului.

Pot să beau o băutură alcoolică dacă alăptez?

Nu există o cantitate specifică de alcool care să fie sigură de băut în timpul alăptării. Va depinde de mai multe variabile, cum ar fi vârsta bebelușului tău. Dacă copilul tău are peste o lună, un pahar mic de vin sau șampanie ocazional la o sărbătoare nu este o problemă.


Ar trebui să pompez și să arunc laptele?

Pentru a răspunde la această întrebare, este important să înțelegem că sânul nu funcționează ca un depozit care stochează o anumită cantitate de lapte, ci funcționează exact ca o fabrică. Și atâta timp cât mai există alcool în sânge, va exista și în laptele matern pe care corpul tău îl produce. La fel, pe măsură ce alcoolul dispare din corpul tău, acesta va dispărea din laptele matern.

Prin urmare, nu eliminarea unei anumite cantități de lapte va elimina conținutul de alcool; va dispărea de la sine, dar durează să treacă.


Și cât ar trebui să aștept?

Eliminarea alcoolului din sânge depinde de cantitatea de alcool pe care ați băut-o și de constituția corpului dumneavoastră. Potrivit e-lactancia.org, este indicat să așteptați două ore și jumătate pentru fiecare 12-15g de alcool consumat (o treime dintr-o bere 5% sau un pahar de vin cu un conținut de alcool de 11-12%). .


La Leche League Marea Britanie (2)

Efectele alcoolului asupra copilului tău sunt direct legate de cantitatea pe care o bei. Când bei ocazional, cantitatea de alcool pe care o primește copilul tău nu s-a dovedit a fi dăunătoare.


Lucruri de luat în considerare:

✓Vârsta copilului dvs.

✓Un nou-născut are un ficat imatur și va fi mai afectat de alcool

✓Până la vârsta de aproximativ 3 luni, sugarii metabolizează alcoolul la aproximativ jumătate din rata adulților

✓Un copil mai mare poate metaboliza alcoolul mai repede decât un copil mic”

✓„Dacă ești suficient de treaz pentru a conduce, ar trebui să fii suficient de treaz pentru a alăpta.”


Drinkaware Marea Britanie (3)

„Dacă alăptați, cea mai sigură abordare este să nu beți alcool. … Și nivelul de alcool din laptele matern va crește și va scădea împreună cu alcoolul din sânge.

Nivelurile de alcool din sânge sunt cele mai ridicate între 30 și 60 de minute după ce ai consumat alcool sau la 60-90 de minute dacă ai băut în timpul mesei. Și este nevoie de una până la două ore pentru ca o unitate de alcool (80 ml sau puțin peste jumătate de pahar mic de vin sau o jumătate de litru de bere 4% tarie) să se elimine din sânge. Alcoolul afectează somnul bebelușului tău. Un studiu a constatat că bebelușii care au consumat alcool prin laptele matern au dormit cu 25% mai puțin timp decât cei care nu au consumat alcool.”


Asociația Australiană pentru Alăptare (4)

„Dacă vrei, poți savura un pahar de vin, o bere sau orice alegi să bei. Cheia este să planificați dinainte . Concentrația de alcool din sânge este concentrația de alcool din lapte. Numai timpul va reduce cantitatea de alcool din laptele din sânii tăi.


Cea mai sigură opțiune atunci când alăptați este evitarea consumului total de alcool. Cu toate acestea, planificarea din timp vă poate permite să extrageți puțin lapte pentru copilul dumneavoastră din timp. Bebelușul dumneavoastră poate avea acest lapte dacă omiteți o hrănire în timp ce beți sau în timp ce așteptați să scadă cantitatea de alcool din lapte.”


Asociația Australiană pentru Alăptare oferă un prospect cu un tabel care conține timpul aproximativ necesar pentru eliminarea alcoolului din laptele matern, în funcție de greutatea corporală .


E-lactancia.org este un site non-profit dezvoltat de medici pediatri, o resursă valoroasă în care puteți afla compatibilitatea medicamentelor, medicamentelor și altor substanțe și alăptării. În acest caz, e-lactancia clasifică alcoolul ca fiind cu risc ridicat și îl explică astfel:


„Timpul necesar de așteptare pentru alăptare, astfel încât alcoolul ingerat ocazional să fi dispărut din lapte și sânge depinde de greutatea mamei (cu cât greutatea este mai mică, cu atât mai mult timp) și de cantitatea de alcool consumată (cu cât mai mult alcool, cu atât mai mult timp). timp)."


Academia Americană de Pediatrie (6)

„Alcoolul trece prin laptele matern către bebeluș, așa că Academia Americană de Pediatrie (AAP) recomandă evitarea consumului de alcool în timpul alăptării. Consumul de bere nu crește cantitatea de lapte, așa cum sugerează miturile urbane.”


„Exprimarea sau pomparea laptelui după ce ați consumat alcool și apoi aruncarea acestuia („pomparea și descărcarea”) NU reduce cantitatea de alcool prezentă în laptele dumneavoastră mai repede.”


Amintiți-vă că nivelul de alcool din lapte va scădea întotdeauna în același ritm cu nivelul de alcool din sânge, așa că timpul este crucial.


Asociația Spaniolă de Pediatrie (7)

„Este foarte important să nu bei alcool cel puțin în primele 3 luni. După primele luni, cantitățile mici și sporadice sunt tolerabile (o bere mică sau un pahar de vin o dată sau de două ori pe săptămână), încercați să le țineți departe de furaje. Nu beți băuturi alcoolice bogate, cum ar fi gin, lichioruri sau whisky. Mitul popular conform căruia un pahar de bere pe zi crește producția de lapte nu are dovezi științifice care să-l susțină.”


Pentru a rezuma:

este clar că alcoolul în timpul sarcinii este total nerecomandabil. În timpul alăptării, cel mai bine este să fii foarte atent. Cu cât copilul tău este mai mic, cu atât ar trebui să ai mai multă grijă. Pe măsură ce cresc – deși trebuie să fii atent în continuare – dacă vrei să bei alcool sporadic, riscul pentru copilul tău este mult mai mic. De asemenea, un bebeluș de două luni care este alăptat exclusiv la sân are un alt grad de pericol față de un copil de doi ani care mănâncă deja alte alimente.


Articol preluat: lactapp.es

Traducere: Postpartum.ro


Surse:



(2) https://www.laleche.org.uk/alcohol-drink/La Leche League UK:



(4) https://www.breastfeeding.asn.au/system/files/ABA_Alchohol_BF%2520for%2520website.pdf Asociația Australiană pentru Alăptare



(6) https://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Alcohol-Breast-Milk.aspx#:~:text=Alcohol%20passes%20through%20your%20breast,avoiding% 20bând%20alcool%20în timp ce%20alăptează.


296 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page