top of page
Poza scriitoruluiElena Cristina Petcu

Atașamentul față de mamă

Actualizată în: 24 dec. 2022

Tu cum îl privești pe copilul tău?


De fiecare dată când o mamă își ia puiul în brațe, încă din prima zi, copilului i se transmite valoarea de sine.

Mama îi poate spune cu acest gest:

"meriți, contezi ești valoros pentru mine, ești în siguranță aici cu noi, nevoile tale sunt importante.", așa cum foarte bine poate să spună:

"nu meriți, nu contezi, lumea nu este un loc sigur pentru tine, ești prea pretențios, mă epuizează să am grijă de nevoile tale, etc."


În concluzie, ce va rămâne la copil va fi:

nu ești valoros și demn de iubire.


Încă din prima zi, copilul învață despre viață, despre lume și își va construi interiorul cu ceea ce primește de la cei din jur. Stima de sine a copilului este construită de felul în care răspundem nevoilor lui, iar la început, cel mai des, lângă bebeluș se află mama.

Dacă mama nu înțelege aceste aspecte, stilul de atașament care se va construi va fi unul anxios, iar asta va marca întreaga existență a copilului.


Atașamentul dintre copil și mamă se formează în baza felului în care aceasta va răspunde la nevoile lui.

Bebelușul solicită cel mai des sân, pentru că acolo miroase a uter, locul pe care deja îl cunoaște și unde se simțea în siguranță!

Îl vrea din multe motive: sete, somn, frică, foame, cald, frig, nevoia de conectare...etc.

De aceea este important să îi oferim copilului de fiecare dată sânul la cerere.


Vă las să vă gândiți la asta:

Noi suntem atât de valoroși și demn de iubit, exact cât cei mai iubitori ochi care ne-au privit și în care ne-am privit.

Tu cum îl privești pe copilul tău?


Îl vezi pretențios, "manipulator", solicitant, "obraznic", mofturos, leneș, alintat, etc.?

Sau îl privești ca pe o ființă neputincioasă la început, care vrea sa supraviețuiască și e gata să învețe și să exploreze, iar pentru asta, în afara de hrană și schimbat scutece are nevoie de brațe (să fie purtat și (con)ținut, de ochi de veghe (să se simtă securizat în noul mediu) și de ton blând și cald (să simtă că merită)?


În cartea "Dalai Mama" am scris câteva articole care sa ajute părinții să traverseze mai ușor și mai asumat perioada de început, când odată deveniți părinți se vor lovi de îndemnuri cum ar fi "nu îl țineți în brațe."


Din perspectiva de mai sus, sper să fi schimbat ceva.

Vezi aici un preview al cărții.


16 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori...

Comments


bottom of page