top of page
Poza scriitoruluiCristina Petcu IBCLC

Copil prematur. Ce este bine să știi.

Poate nu știai asta.


Tu știi ce este KMC?

Hai sa îți povestesc ceva interesant.


Metoda Kangaroo este o metodă de îngrijire a sugarilor prematuri. Metoda presupune ca sugarii cu greutate mică la naștere și prematuri, să fie ținuți de obicei de către mamă, cu contact piele pe piele, în loc să fie lăsați singuri în acea "cușcă" mică.

Este bine documentat faptul că stresul separării mamei de bebeluș poate duce la instabilitate fiziologică pe termen scurt, precum și la consecințe neurologice, sociologice sau psihologice care pot dura toată viața.


Sunt numeroase studii care demonstrează beneficiile acestei metode.


📌Un studiu a fost făcut în terapie intensivă neonatală, a implicat 112 prematuri și a avut scopul de a estima efectul îngrijirii de acest tip (KMC) asupra parametrilor fiziologici și biochimici ai stresului prematur al sugarului dar și al stresului matern.


Două grupuri au fost comparate în funcție de durata medie a KMC pe parcursul a 12 zile de studiu:

- grupul KMC (durata medie mai mare de 90 de minute pe zi) și

- grupul de control (mai puțin de 90 de minute).


✅Rezultatele?

Îngrijirea de tip KMC timp de peste 90 de minute în medie pe zi la nou-născuții prematuri este asociată la 12 zile după intervenție cu niveluri medii mai scăzute de cortizol ( p = 0,02), creștere în greutate mai mare și mai puțină nevoie de nutriție la nou-născuții prematuri.


De asemenea mai puțină depresie postpartum ( p = 0,02) și niveluri mai scăzute de cortizol ( p = 0,002) la mamele prematurilor.


📌Concluzii:

Acest studiu sugerează că KMC poate fi utilizat pentru a îmbunătăți stresul sugarilor prematuri și al mamelor lor și că creșterea mai mare în greutate observată la acești sugari prematuri ar putea contribui la o ședere medie mai scurtă în spital și la cheltuieli mai mici pentru asistența medicală.


Sursa:

_____________&____________


În România copiii născuți prematur sau cu greutate mică, sunt separați de mamă, care este încurajată să îi dea lapte praf și foarte rar să se mulgă să poată păstra lactația. Majoritatea rămân pe formulă "ca să ia în greutate" iar mamele rămân cu stresul "să mănânce copilul" că e în pericol.


Îmi amintesc că o mămică (prietenă bună de altfel) mi-a spus că asistentele de la NICU o sfătuiau să nu îi vorbească și să nu o atingă (pentru asta motiva risc se contaminare!) că poate să o streseze și să o obosească.


...


2024.

Multe țări din lume ȘTIU că un copil are șanse mai mari la o sănătate mai bună dacă EMOȚIONAL este stabil.

Că o mamă se descurcă mai bine cu situația dată, dacă stă lângă copil, dacă îl atinge, dacă este lăsată să îl țină și chiar să îl alăpteze acolo unde se poate.


Ai trecut prin naștere prematură?

Cum a fost? Ce ai simțit?


Ce ți s-a spus? Ai reușit alăptarea?

5 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori...

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul...

Comments


bottom of page