top of page

Istoria lactației - părți neștiute

Actualizată în: 4 ian. 2023

12 evenimente semnificative din istoria lactației.


1956


În 1956, un grup de șapte tinere mame din Franklin Park, Illinois, SUA au fondat La Leche League International (LLLI) . Scopul lor a fost să ofere ajutor și sprijin pentru alăptarea femeilor interesate. La vremea respectivă, deoarece ratele de alăptare erau destul de scăzute în Statele Unite, acest lucru era controversat și unii credeau că acesta este un grup care își pune copiii în pericol să facă un punct. Colegiul Lactation salută fondatorii LLLI pentru toată munca lor în numele a milioane de mame și copii mai sănătoși.



1977


În 1977, grupurile bisericești au organizat un boicot internațional al consumatorilor împotriva corporației Nestle pentru strategii de marketing agresive folosite pentru promovarea formulelor pentru sugari și a produselor cu formulă.


1981


În 1981, la o ședință a reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății, a fost adoptat Codul internațional de comercializare a înlocuitorilor din laptele matern. Acest lucru va fi discutat în detalii mult mai mari într-o postare ulterioară.


1985


Consiliul internațional al examinatorilor consultanți în lactație (IBLCE) a acordat prima acreditare în 1985. IBLCE este o organizație de certificare pentru consultanții internaționali certificați în materie de lactație (IBCLC) cu următoarea misiune:


Pentru a administra examenul de certificare IBCLC


Pentru a acorda acreditarea celor care promovează examenul


Pentru a proteja sănătatea publică, siguranța și bunăstarea prin proceduri disciplinare pentru IBCLC


Fapte amuzante pe care nimeni nu trebuie să le memoreze:


Câte IBCLC există? În 2020: 32.500 de IBCLC-uri în 122 de țări și teritorii


Unde sunt situate? În 2020, primele 10 țări pe număr de consultanți în lactație (IBCLC): Statele Unite 18.005, Australia 2070, Canada 1896, Germania 1392, Japonia 956, China 895, Coreea de Sud 639, Regatul Unit 617, Franța 586, Olanda 511


Se estimează că se recomandă o funcție echivalentă cu normă întreagă de consultant în lactație pentru fiecare 780 de nașteri vii pentru îngrijirea internată post-naștere.


1990


Declarația Innocenti privind protecția, promovarea și susținerea Alaptarea a fost produs și adoptată în august 1990 , la o întâlnire în Florența, Italia. Ședința a avut loc într-o clădire istorică, Spedale degli Innocenti, și astfel numele. Patru organizații au sponsorizat întâlnirea: UNICEF, Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID) și Autoritatea Suedeză de Dezvoltare Internațională (SIDA). Declarația Innocenti a fost ulterior adoptată de Adunarea Mondială a Sănătății în 1992. Ea a solicitat acțiuni concrete pe care guvernele să le întreprindă până în 1995. Obiectivele operaționale includeau:


✓ Numiți un coordonator național pentru alăptare și stabiliți un comitet național pentru alăptare;


✓ Asigurați-vă că toate unitățile de maternitate practică pe deplin cei zece pași pentru alăptarea cu succes;


✓ Luați măsuri pentru punerea în aplicare a Codului internațional de comercializare a înlocuitorilor din laptele matern (codul); și


✓ Adoptați o legislație care să protejeze drepturile de alăptare ale femeilor care lucrează.


Începând cu această întâlnire, lumea va sărbători anual Săptămâna Mondială a Alăptării de la 1 la 7 august.


❓Cum să ne amintim obiectivele Declarației Innocenti?


Cei 10 pași LCC


10 - Exersează cei zece pași


L - Adoptați legislația


C - Urmați codul


C - Coordonator și Comitet Național


1991


Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF au inițiat Inițiativa spitalului prietenos cu bebelușii (BFHI) în 1991. Baby-Friendly este o desemnare internațională de excelență în materie de alăptare, acordată instituțiilor de maternitate care s-au conformat celor zece pași pentru alăptarea cu succes și Codului internațional de Înlocuitori ai laptelui matern. Fiecare țară are un grup care conduce programul pentru țara respectivă (urmând în continuare liniile directoare internaționale).


1991


Alianța mondială pentru acțiunea alăptării ( WABA ) a fost formată în 1991 pentru a genera conștientizare publică și sprijin pentru alăptare. Cei 5 parteneri de bază care ghidează și asistă WABA să-și atingă obiectivele sunt: ​​Academia de medicină care alăptează (ABM), Rețeaua internațională de acțiune pentru alimentația bebelușilor (IBFAN), Asociația internațională a consultanților în lactație (ILCA), La Leche League International (LLLI) și Wellstart Internaţional. Numeroase alte organizații susțin WABA. WABA a desfășurat numeroase campanii pentru a genera conștientizare publică și sprijin pentru alăptare, inclusiv coordonarea Săptămânii Mondiale a Alăptării, care se desfășoară în fiecare an în perioada 1 - 7 august.


1994


Academia de Medicină a Alăptării ( ABM ) este o organizație mondială de medici dedicată promovării, protecției și sprijinului alăptării și alăptării umane. Formată în 1994, misiunea organizației este de a uni membrii diferitelor specialități medicale cu acest scop comun.


ABM urmărește trei obiective principale:


1. Educarea furnizorilor de servicii medicale și a instituțiilor


2. Promovarea unei comunități profesionale globale de medici cu diverse specialități dedicate îngrijirii femeilor și copiilor


3. Promovarea cercetării și a practicilor care modelează politicile publice în sprijinul alăptării


ABM publică protocoale clinice bazate pe dovezi care sunt traduse în mai multe limbi pentru a ghida practica clinică. Protocoalele sunt gratuite și sunt disponibile pentru descărcare de pe site-ul ABM.



1995


Un grup de lucru despre alăptare, știință și societate s-a întâlnit în 1995 la Academia Pontifică de Științe de la Vatican.

Adresate ulterior de pontifii catolici au fost incluse: (Referința 1)


Papa Pius al XII-lea a încurajat mamele catolice să își hrănească singuri copiii.


Papa Ioan Paul al II-lea a spus că „mamele au nevoie de timp, informații și sprijin” și că „nimeni nu poate înlocui mama în această activitate naturală”.


Papa Francisc i-a încurajat pe mame să alăpteze public în timpul slujbelor bisericești, inclusiv botezurile copiilor.




2000


Organizația Internațională a Muncii (OIM) a emis Convenția privind protecția maternă din 2000


Oferă protecție la locul de muncă după concediul de maternitate


Oferă concediu de maternitate de 14 săptămâni


Oferă pauze de îngrijire medicală în timpul zilei, la locul de muncă


Nu a abordat în mod specific îngrijirea copiilor la fața locului



2002


OMS și UNICEF au dezvoltat în comun Strategia globală pentru hrănirea sugarilor și copiilor mici . Această strategie, printre altele, a reafirmat un angajament global față de Cod, inițiativa spitalului prietenos cu bebelușii și Declarația Innocenti.



2016


Revista, The Lancet , a publicat o serie de alăptare care furniza date despre alăptare și impactul acesteia asupra sănătății și a dezvoltării economice globale. Trei dintre descoperiri:


Îmbunătățirea practicilor de alăptare ar putea salva peste 820.000 de vieți pe an, 87% din decesele care pot fi prevenite au loc la sugarii cu vârsta de 6 luni sau mai tineri.


Costurile estimate asociate nealăptării se ridică la 300 de miliarde de dolari pe an. (Referință 2)


Funcții prietenoase cu bebelușii.


O meta-analiză a studiilor care evaluează BFHI a constatat că implementarea BFHI a crescut alăptarea exclusivă cu 49% (95% CI, 33% -68%) și orice alăptare cu 66% (95% CI, 34% -107%). Metaanaliza a analizat 29 de studii care au constatat că BFHI și elementele sale de sprijin spitalicesc au crescut alăptarea în prima oră (risc relativ = 1,11; IC 95%, 1,06-1,16), 51 studii care au constatat că a crescut alăptarea exclusivă în primele 5 luni (risc relativ = 1,46; IC 95%, 1,37-1,56) și 47 de studii care au constatat că a crescut orice alăptare în primele 6 luni (risc relativ = 1,40; IC 95%, 1,30-1,52). (Referință 2)


Referințe


1. Curriculum de bază pentru îngrijirea interdisciplinară a lactației. Editat de Suzanne Hetzel Campbell, Judith Lauwers, Rebecca Mannel și Becky Spencer. LEAARC (Comitetul de revizuire a acreditării și aprobării educației pentru lactație). Jones & Bartlett Learning. 2019


2. Rollins NC, Bhandari N, Hajeebhoy N și colab. De ce să investiți și ce va fi nevoie pentru a îmbunătăți practicile de alăptare? Lancet. 2016; 387: 491-504.



31 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page