top of page

Cercetare: laptele uman oferă o protecție imună critică sugarilor alăptați


O lucrare recentă de revizuire a lui Bassel Dawod, dr. Meghan Azad și colegii acestora, oferă o perspectivă genială asupra modului în care laptele uman modelează sistemul imunitar înnăscut și adaptativ al sugarului.

*** Despre sistemul imunitar al bebelușului

Iată câteva dintre punctele principale rezumate în lucrarea lui Dawod B. et al., (2021):

🌟Sistemul imunitar al bebelușului începe să se dezvolte în uter. 🌟Dezvoltarea sistemului imunitar al bebelușului continuă după naștere. 🌟Laptele uman joacă un rol critic în acest proces. 🌟Laptele uman conține o listă lungă de componente care influențează dezvoltarea sistemului imunitar la un sugar alăptat.

Componente care influențează dezvoltarea sistemului imunitar al sugarului:


imunoglobuline, celule imunitare, microbi, mucine, citokine, receptori solubili și oligozaharide.

Imunoglobulinele (cunoscute și sub numele de anticorpi) sunt produse de mamă. Acești anticorpi oferă copilului „imunitate pasivă”, adică protecție împotriva agenților patogeni.


Despre oligozaharidele din laptele uman

Iată câteva puncte cheie despre laptele matern și microbiomul sugarului - explicate foarte simplu. Oligozaharidele din laptele uman (HMO) sunt a treia componentă ca mărime a laptelui matern.

HMO-urile hrănesc microorganismele benefice din intestinul bebelușului transferate de la mamă, în timpul nașterii și după aceea, prin alăptare (mai mulți microbi benefici sunt transferați la sugar prin intermediul laptelui matern.) Hrănite de HMO, microorganismele benefice se înmulțesc rapid pentru a coloniza intestinul sugarului.

Cercetări recente sugerează că anumiți microbi din laptele matern pot juca un rol în însămânțarea și modelarea microbiomului intestinal al sugarului. Microorganismele din microbiomul sugarului ajută la antrenarea sistemului imunitar în curs de dezvoltare. Microbiomul sugarului joacă, de asemenea, un rol cheie în reglarea integrității barierei intestinale.

Ce înseamnă toate acestea?

❗Laptele matern are multe componente imunitare, care joacă un rol critic în acest proces. ❗Laptele matern ajută la furnizarea „imunității pasive” a copilului, în timp ce sistemul imunitar al sugarului se maturizează. Laptele matern poate proteja împotriva afecțiunilor cronice mult timp după înțărcare.)

În concluzie — citând din rezumatul lucrării de Dawod B. et al., (2021): „Laptele uman oferă o protecție critică și o stimulare a sugarilor alăptați”

Uimitor!

Referință științifică: Dawod, Bassel; Marshall, Jean S.; Azad, Meghan B. Alăptarea și originile de dezvoltare ale imunității mucoasei: modul în care laptele uman formează sistemele imunitare mucoase înnăscute și adaptive, Opinie curentă în gastroenterologie: noiembrie 2021 — Volumul 37 — Numărul 6 — p 547–556


*traducere de Postpartum.ro după un articol scris de Toni Harman, Documentary filmmaker MICROBIRTH, Author YOUR BABY’s MICROBIOME and Founder MICROBIOME COURSES #alaptare #enteraDoula #DalaiMama #postpartumRomania #consultantinalaptareIasi #bebelus #trimestrul4 #ibclc #cristinapetcuibclc

6 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page