top of page

Mișcarea corectă a limbii în timpul sucțiunii la sân

Actualizată în: 4 ian. 2023

Mișcarea de val a limbii (#peristaltismul) este mișcarea naturală a limbii oricărui mamifer care se hrănește.




Deseori un bebeluș, pentru că nu face mișcările de ridicare a limbii în punctele esențiale, refuză sânul sau provoacă răni mamelonului, "mestecându-l".


Cerul gurii din spate (palatul moale), trebuie "sigilat" cu limba, pentru a avea în control mișcările ritmice și înghițirea. Când limba nu o poate face, pentru că în spate nu se poate ridica, bebelușul scapă vidul, se aude țocăiala la sân, se frustrează, plânge și se agită.

Neputința de a-și folosi limba este una destul de neplăcută, pentru că ține de supraviețuire.


Copiii cărora limba nu li se ridică de la planșeu pentru că membrana care o susține este prea scurtă sau fibroasă (fie vizibil anterior, fie posterior - nu se vede întotdeauna), au punctul de gag (reflexul care păzește copilul de înec) mult mai în față, ca un mecanism de compensație, care să intervină și să salveze bebelușul.




8 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page