top of page

Suzeta

Actualizată în: 26 mar. 2022


Cu suzetă sau fără? Cum e mai bine și de ce? Am scris despre asta de mai multe ori, însă știu că ceea ce am scris se cunoaște mai puțin, așa că voi lăsa aici unele informații importante legate de suzetă. Știm că "suzeta afectează dinții mai târziu". 𝐃𝐚𝐫 𝐜𝐞 𝐩𝐚𝐫𝐞𝐫𝐞 𝐚𝐯𝐞𝐭𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐟𝐚𝐩𝐭𝐮𝐥 𝐜𝐚 𝐬𝐮𝐳𝐞𝐭𝐚 𝐚𝐫𝐞 𝐬𝐢 𝐢𝐦𝐩𝐥𝐢𝐜𝐚𝐭𝐢𝐢 𝐢𝐧 𝐚𝐫𝐭𝐢𝐜𝐮𝐥𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐜𝐮𝐯𝐢𝐧𝐭𝐞𝐥𝐨𝐫? (Și nu numai, dar hai să începem cu asta.)


1) Primul studiu care a descoperit o legătură directă între mișcările oralo-motorii ale sugarilor și percepția vorbirii auditive, a fost publicat în 12 octombrie în "Proceedings of the National Academy of Sciences". ( https://www.sciencedaily.com/releases/2015/10/151012180801.htm) În cadrul acestui studiu, suzeta în principal, dar și alte jucării pentru dinți, au fost plasate în gura copiilor de 6 luni (viitori vorbitori de limbă engleză), în timp ce ascultau sunete din limbajul obișnuit- de exemplu două sunete diferite de „d” hindi, pe care sugarii la această vârstă le pot distinge cu ușurință. ☝️Pe scurt, studiu a demonstrat așa: ⚡când dinții (pt că erau "ocupați" de suzetă, de exemplu) restricționau mișcările vârfului limbii (care se fac în articularea sunetului), sugarii nu reușeau să distingă între cele două sunete „d”. ☀️când limba lor era liberă să se miște, bebelușii făceau distincția. „Acest studiu indică faptul că libertatea de a face mici gesturi cu limba și cu alți articulatori atunci când ascultă "vorbirea", poate fi un factor important în percepția bebelușilor asupra sunetelor”, a declarat autorul principal al studiului Janet Werker, profesor la Departamentul de Psihologie al UBC. 2) Al doilea aspect care este complet scos din ecuație și foarte putini vorbesc despre el, este despre ceea ce învață copilul când primește suzetă, pentru împlinirea nevoii pe care o strigă. Deși ne străduim să îl cunoaștem și să răspundem pe cât posibil nevoilor pe care le are, un bebeluș plânge de multe ori după ce a fost deja hrănit. Iar atunci, mama, pentru că nu știe ce să facă sau pentru că e mai simplu, îi oferă suzeta.

Plânge? Suzeta (Cald?) Plânge? Suzeta (Somn?) Plânge? Suzeta (Sete?) Plânge? Suzeta (Frică?) Plânge? Suzeta (Conectare?) Plânge? Suzeta (Validare?) Plânge? Suzeta (Suprastimulare?) Plânge? Suzeta (Oboseală?) Plânge? Suzeta.(Durere de dinți, de burtică?) Copiii au nevoie de alinare, așa este. E greu sa fii acolo non stop și tendința este să căutăm înlocuitor. Dar... Când suzeta apare în gură, pornește procesul de digestie. Salivarea este prima etapă, culminând cu formarea lichidelor gastrice, care așteaptă bucuroase să "vină ceva de sus" , ca să ardă ceea ce se consumă. Deja știți, că de fapt...nu se consumă nimic. Este că la guma de mestecat. Ce învață corpul (un corp nou, cu toate procesele la start) după ce de atâtea ori, deși pornit procesul de digestie, acesta nu se finalizează?! Lipsind eficiența (energie consumată în gol), în timp lichidele gastrice se vor diminua, lucru care va duce la arderi lente, digestie greoaie. 3) Sunt studii care corelează folosirea suzetei cu obezitatea de adult. Un simplu research pe net și se găsesc. Mâncatul obsesiv compulsiv este deseori comportamentul probabil al viitorului adult, care a primit ceva în gură, indiferent de nevoie. Asta deoarece calculele pentru creier sunt simple: "Deci când am o nevoie, bag ceva în gură și totul se rezolvă." Mulți dintre noi știm cum e atunci când, de stres, de nervi, oboseală sau orice alt factor declanșator, acoperim golul cu "ceva bun". Când mamele îmi plâng în mesaje sau la telefon: "mă folosește pe post de suzetă", eu le răspund simplu: "atunci dă-i suzeta în loc de mamă."


123 afișări0 comentarii

Postări recente

Afișează-le pe toate

Compoziția laptelui matern

Laptele matern este esenţial pentru creșterea și dezvoltarea optimă a bebeluşului, protejându-l de boli, de diverşi agenţi patogeni ori de complicaţii grave precum septicemia cu debut tardiv, conform

Să circule și Binele.

“Da, mai sunt si oameni buni. Chiar am ramas impresionata. Nu parea genul. Era imbracat obisnuit (sa nu spunem “saracacios”) si destul de abatut, nu mi-a transmis prea multa incredere. " Fata ii rad

bottom of page